Een verrukkelijke tuin, de verborgen heemtuin van Hillegom, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat. Eerst was de afgelegen tuin een particulier landgoed van de welgestelde Hillegomse textielfamilie Schulte Kuperjans. Halverwege de jaren tachtig hebben zij de tuin verkocht aan de gemeente. Met de aanschaf van het heempark kregen de inwoners van Hillegom een schitterende achtertuin. 

Met de aanschaf van het heempark kregen de inwoners van Hillegom een schitterende achtertuin. De heemtuin is goeddeels veenbos: er groeien bomen die maar ternauwernood stand houden in de drassige bodem, een drijflaag op het grondwater. Je ziet er dus veel vreemde gedrochten: lindes die onder hun eigen gewicht in het veen zijn weggezakt, haagbeuken die zijn bezweken onder hun zware takken, een eik die houvast zoekt in het veen, een walnoot, een berk en een hazelaar die zich in vreemde bochten wringen om steun te zoeken.
 
De natuur gaat in de Heemtuin zijn natuurlijke gang. Je ziet er roze zeepkruid, sleutelbloem en heksenkruid. Ook lievevrouwebedstro, met z'n glinsterend witte sluier het zinnebeeldig kleed van de Lieve Vrouwe. Om z'n zoete geur wordt deze plant al eeuwenlang in de huishouding gebruikt: tussen het linnengoed, als stro voor kinderbedjes, maar ook om vruchtenwijn mee te kruiden. Alom ook wilgenroos met z'n magnifieke paarsrode pluimen.
 
Ooit, toen de familie Schulte nog eigenaar was, legde die een laantje aan naar een theehuis dat er nooit kwam. Links en rechts hoge taxodiums, exoten die zich met hun wortels diep verankeren in het grondwater. Hun zuurstof betrekken ze via luchtwortels die her en der tussen de mint, de gele dovenetel en de bosanemoon hun kop opsteken.
 
In de oude boomgaard staan nog enkele oude, hoogstammige fruitbomen. Goudrenetten en peren. Aan de oever van een molensloot, langs een veld vol paarse kattestaart, bloeit de hoge zwanebloem met z'n roodachtige, driehoekige blaadjes.
 
Een feest, die heemtuin van Hillegom. Ga ook gerust even op het bankje aan de ringvaart zitten, tegen die metershoge haag van Japanse duizendknoop. Dan kun je kijken naar Beinsdorp aan de overkant. Niemand die je ziet of stoort: er is gewoon verder niemand.